Wednesday, October 24, 2007

Jalan-jalan hari Selasa.

Semalam aku cuti. Pergi menghantar kereta yg ditereksidenkan...

Ok, kol 915 kat Ampang. "Tokeh, pukul brapa siap?"... "You datang la pukul 6".... Perghhh gile ahh... ape aku nak buat dari kol 9 smpi kol 6 nih? Ape ada kat Ampang? Errmm... Ok... Kita naik bas gi KL. Muhahahaha....

So... Aku pun berjalan ke tepian jalan Ampang tu. Menunggu bas. MEmula nak ambik Metro, tapi dari pengalaman aku. Malas la sebab Metro dah la buruk, bawak bas asik nak berenti je. Lembab. Aku ambik la Intrakota. Bayo RM2. Sebab tiket ni all day long. Macam buffet. Bayar sekali, naik ikut sukati.

Yg menjadi masalah, bas aku cuma dari Ampang ke KLCC. Tak gi tmpt lain. Takpe lah... Smpi KLCC baru kol 10. Apemende nak buat. Kedai pun still tak bukak. Okeh... ape kate aku jalan gi Time Square. Hahahaha... Maka aku pun berjalan kaki ke TS. Ada la dlm 2KM gitu. Pagi, takde hal... Jenjalan sengsorang. Then datang Mat Bangla. Prong prang prong preng. Ape mende aku tak paham dier ckp... Pardon... Ohh dier nak gi cari syarikat airline bangladesh. Aku ckp aku tak sure, but aku tahu ada satu bangunan dekat ngan KLCC tu byk company airline. So aku tunjuk. Laaa... dier lak cakap pardon. "You see that tall building. You go there. Beside that tall building you'll small-small buiding about 5 story. I think right there lah... Okay? I'm not sure, but i think right that place." Sambil tangan aku menunjukkan Menara BSN. Ntah... aku cakap bebetul tak paham. Cakap bahasa dier la...

Smbung jalan. Jarak 2-3 km tak jauh. Sebab still tak panas lagi. Aku masuk BB Plaza n Sg Wang. Still byk kedai tutup lagi. Trus ke Times Sq. Ape mende nak buat? Baca buku kat Borders? Bosan la... So aku pun gi GSC. Tgk wayang... Cetenya... Seeker... Cete ala kanak2 macam Harry porter. Aku kasik 2.5 bintang sebab 2km lagi aku dh boleh agak jalan cetenya. Takpe le cete bodo pun ok, janji aku hilang 2 jam masa aku. Dlm wayang tu aku kire ada la dlm 10-15 org. Hall besar lak tu. Aku dok tgk, ikut sukati aku. Kejap bersila, kejap angkat kaki, kejap menguap. Kalau aku tidur tu... Sah aku tak bangun.

Abis tu... Abg sani call. Ajak gi loyat. CAri part pc. Ok le... Round2 ngan dier. Abis la sejam lebih. Dh kol 2.40. Ermm makan2 kat OldTown.. abis lagi 30 minit... Dh kol 3... Ape aku nk buat? Ermm balik la... Aku nak gi Ambank. Bayo card. Tapi cam jauh la pulak Menara Ambank. Ok le... aku naik monorail ke Bukit Nanas. Then dari Bukit Nanas jalan kaki ke Ambank. Ada la dekat seKM.

Dari sana. akunak gi KLCC ke tak? Cam dh kol 3 lebih. Kalau aku gi, buatnya aku kuar lambat mahunya jem balik nanti. Ermmm...

Dengan idea bengong. Aku merancang2... Dengan keadaan hari yg tak panas. "Ok gak ni kalau aku jalan dari KLCC ke Ampang. Baru dlm 5-6km... Fikir... menarik tu! Kalau jalan camtuh, total dh 10km... Tapi fikir2 balik... MEmang la dlm 2 jam smpi la ampang. But, kalau dari KLCC kol 3.30. Kol 530. Baru smpi ampang. Arghh dh jem... Aku tak kisah berjalan 2-3 jam. But nak redah jem 30 minit. Tak sanggup aku.

So aku naik bas... Tgk intrakota. Ada tulis ampang, aku pun naik. Tak tahu Ampang part mana dier gi. Jalan2... Ehhh... apsal dier tak lalu depan ampang point nih? Dier lalu jalan belakang. Takpe, mesti dier pusing balik...

Rupanya, bas tu destinasi terakhir dier Bukit Indah. Kalau dari Bandar BAru Ampang tu dekat 2-3 km la. Fikir2, takkan aku nak tunggu dlm bas. Arghh turun la. So aku pun berjalan... Dari bukit Indah. Selama aku dok kat Tmn Kosas, tak pernah aku terfikir nak jalan kaki ke Bukit Indah. Tapi semalam... Jgn kata bukit Indah. Ntah memana part kat Bukit Indah tu aku redah. Lalu depan rumah org, tepi rumah org. Lintas longkang besar 2 kali. Berenti kedai mamak beli livita sekali. Sambil jalan, sambil baca price list loyat. Smpi kosas. Still jalan. Org tgk... Budak ni macam nak gi raya, tapi apsal jenjalan sorang... Hahahaha...

So... aku ambik masa dekat 30 minit utk ke kedai kete. Sebab jaraknya dkt 2-3 km. Smpi... kete dh siap. Lega, maknanya petang tu aku takde le redah jem lama sgt...

Ermm... Penat? Tak sangat. Walaupun smlm aku jalan lebih 5km. Tapi aku rasa seronok. Then aku rasa, jarak perjalanan yg panjang tu dah menyebabkan lebih sejam masa aku terbuang. Maknanya, takde le aku pening kepala... "Ape le akunak buat sejam lebih nih". Lagipun, keadaan cuaca yg mendung2 tak hujan tu, membuat aku rasa rileks, takde le cium asap je. Dpt menikmati awek2 depan rumah yg aku selit2 tu... Rasa sihat walaupun agak penat... So kengkawan... Mari kita gi keje berjalan kaki... Yeah!


***Tak ada orgkah yg nak mencabar aku utk berjalan dari Balakong ke KL? Jarak 20km. Kalau ada org sanggup bagi ganjaran... Aku sanggup try... Gerak kol 8 pagi. Rasanya, kol 3-4 dh smpi la... ok what? Cuma... kasik la walking shoe baru yg best2... (Adidas Goodyear warna hitam. Utk cengkaman yg lebih kuat...)

5 comments:

jetjetsemot said...

hoo..cool..kalu kl, mmg sesuai buat senaman kaki..asal tau arah..len kali ajaklah..haha..oh, tinggal balakongkah..kem salam nenek sy..mekaseh..

bZz said...

make sure buat streching dulu kat dpn klcc. Kalau tak nanti kaki sengal2 waktu malam. :p

Okeh... nanti sy smpikan...

Mohd Iznan said...

menarik gak 2 ping..kta jln dr balakong..lalu mines..ikut serdang raya..oppsss..xbest..kita ikut bdr tasek slatan..bdr tun razak..maluri..n trus ke times sq...amacam?..ada brani ka???

bZz said...

ermm... abg ingat nak lalu highway kajang-kl dulu la... banyak skek toll kene bayo kalau jalan kaki nih.

Anonymous said...

aduh...kalo jln kaki pon kena bayo tol...jenuh arrr... - NAN-

Post a Comment

About me

My photo
Between Reality and Fantasy...