Thursday, September 20, 2007

Saya anak Malaysia, yg gembira...

Cuba tgk gambar ni (cropped - dari majlis kahwin ana). Ada ke muka-muka bradpitt, tom cruise, harry potter? Ada? Takde?




Tu la... aku heran, nak diikutkan 10% lagi darah aku nih darah mat saleh. Tapi apsal muke aku takde pun cam mat saleh? Yee... mat saleh omputeh... Jgn gelak... Moyang aku memang omputeh. Org Belanda datang merantau. Maybe... aku fikir2... dier sorang je yg mat salehnya, tapi yg lain... kalau tak jawa... melayu. Mana nak ada muka mat saleh...

Ok ok... bukan itu yg aku nak cetekan...

Tak kira la kita ni jawa, melayu, mat saleh, negro, india, cina etc... Setiap dlm kita ada gene yg ditinggalkan oleh moyang2 kita. Yg aku nak cakap... gene yg baik. Kalau kita ni rasa diri kita ni jahat. Cuba kita lihat yg lepas. Maybe ada gak atok2 yg imam... ketua kampung, bilal surau dan sbg. So maknenye... dlm kejahatan kita, kita masih lagi boleh jadi sorang yg baik.

Arwah atok aku seorang imam. Kejap... Cucunya ni macam setan... Ermmm so, aku fikir, takkanlah takde gene yg ada ala ke imamannya? Ada... So aku rasa, kalau bukan sekarang aku jadi imam, one day, aku akan jadi org yg baik jugak. Maybe taklah 100% macam dia, tapi cukuplah kalau one day aku jadi cuma 30% dari dia. Maybe nanti, anak aku boleh jadi 100% macam arwah atok aku...

Sama juga macam kau, dier dan mereka... Kalau kita rasa diri kita ni tak bess, tak baik, tak seronok, tak kaya, tak hensem, tak gembira, buruk dan byk lagi... Cuba perhatikan keturunan kita yg lepas.

Aku percaya, mereka gembira, mereka kaya, mereka berjaya, mereka hensem dan etc... Kalau mereka yg tak semaju dan ber blog macam kita ni pun boleh, kenapa kita tidak? Alasan mereka jadi begitu sebab mereka MAHU utk rasa dan berbuat begitu. Kalau kita mahu, kita pun boleh dapat. Tapi.... jgnlah sampai impian tu jadi tak realistik...

So, jgn sesekali letakkan dalam kita ni, kita ni memang takde ong takde untung... Penat je mak ngandungkan kita tapi kita ni memang tak boleh buat mereka proud. Mungkin gak kita rasa begitu sebab kita bandingkan diri kita ngan family kita yg lebih berjaya dan gembira.

Biar ape org kata or family kata... Katakan dalam diri kita.. Mungkin belum smpi masanya lagi utk kita merasa apa yg family kita pernah rasa sebelum ini. Belum smpi masanya utk kita ulangi dan perbaiki kejayaan dia org. So, sementara masa itu smpi, jgn pula kita ni asyik nak down... je... Sampai masanya nanti... Kita akan tetap 'berjaya' dengan apa yg kita inginkan. Even one sequel event dlm hidup kita yg menarik akan buat mak dan ayah gembira dengan adanya kita. Percayalah...

Kadang-kadang, aku cukup hairan bila ada org yg tak berpuas dengan diri mereka. Nak kata bodoh, pandai, nak kata tak hensem, jauh lagi pan asia, nak kata tak kaya... mak bapak bagi kete honda dan bukannya kancil tahun 1995.

Tapi masih lagi dia org nak mengeluh. Kononnya dia org tak sama ngan family, dia org takde ong dan byk lagi... Aku tak tahu nak kategorikan mereka ini ape. Tak bersyukur? Atau hidup tertekan?

Jgnlah macam tu. Kalau family kita dpt semua A dlm SPM... dan hanya kita saja yg dpt hanya 3 A dlm SPM. Jgn sedih. Jgn rendah diri. Be proud. 3A jauh lebih baik dari org yg dpt semua C... Bukanlah aku nak suruh bangga sbb jadi camtu. Tak... Tapi sebab taknak kita down dengan apa yg kita rasa. Sebab kejayaan dlm hidup bukan disebabkan sijil, harta, pangkat, dan nama... Kejayaan hidup kita ialah sebab kita dapat mengharunginya dengan penuh rasa gembira.

Biar siapa pun kita, keturunan kita, ahli keluarga kita, kawan kita dan masyarakat yg kita hidup bersama... Kegembiraan dlm hidup kita... hanya kita saja yg mampu reka dan ciptakannya. Kalau kita dari mula dah... 24jam mengeluh... 'Uhhhh ahhhh.... uuhhhhh ahhhh...'... Rasanya... tak akan ada lagi org yg akan mampu membantu kita....

.... Walaupun atok kita pernah bergelar... manusia terkaya di dunia...


..... Faham ke?
..... hmmm nasib baik la aku tak dilahirkan mat saleh yg hensem. Walaupun tak hensem, tapi still aku dilahirkan dari org yg boleh mengucap 2 kalimah syahadah... Alhamdullillah....

2 comments:

jetjetsemot said...

laaa..keturunan org belanda ke ni..dasat abess..berasa bebesar hati berkenalan dgn rakyat international..hehehe...

bZz said...

tu la... nama baru...

Bejansia... Belanda, Jawa dan Malaysia...

Post a Comment

About me

My photo
Between Reality and Fantasy...