Friday, September 01, 2006

Yg tak tersangka...

Aku ada gambar... Nak tengok gambar kawan aku nih? Cantik tak? Amacam? Tu kawan aku. Hah, yg lelaki sebelah awek tu pun kawan aku gak. Hensem tak? Ada lagi byk gambar lain. Tapi takpelah... Nenantilah... Malu... :p



Photobucket - Video and Image Hosting


Ok... Abis intro.... Mula cerita....

Siapa sangka dalam kesedihan kau menyambut Hari Merdeka. Tetiba, dapat satu sms. Dari org yg kita tak sangka akan dapat contact kita. Macam terperanjat la. Tapi... terperanjat yg suka...

Ermm dah nearly setahun lebih aku tak contact kawan aku nih. Last sekali jumpa pun dah 4 tahun kot? Maybe lebih? Sekarang dah gemuk kot? Yelah... Dah kawin... Hahahaha... But she still treat me as her friend. Now dier still lagi double... (Takde anak lagi, kire double la kan... Hahahaha) Kalau ada anak lain cerita...

Memula tanak cerita. Takut ada yg sakit hati. Tapi... aku tak kira aku cerita jugak... coz i don't think telling something nice about other people would make other people sick, right? Oh ya.. Don't knowlah... But rasanya, because of her... Aku sedikit renggang dengan seseorang dan because of her jugak, aku rapat dengan seseorang... Hmmm...

Bermula


Ermm... Back to 1999. Aku baik ngan.. My 1st love la nih. Then aku baik ngan kawan dier. Nama dia... Takyah sebut. Member dier nih baik. Sweet face. Comel... Bibir macam Eja (alah yg tukar huruf roda impian tuh). Dier agak gabra bila bercakap. Kibut sikit kalau kita kena kan dia. Tak reti menipu (aku pun tak tahu gak!). But yg bess, dia baik n seronok to be with...

So masa bebaik ngan kawan aku. Aku baik dengan dia juga. dialah postmen aku. ".... awak boleh turun bawah tak? Bzz nak kasik something la... Dah makan? Jom makan. Dier takde kan?" So memula postment. Then makin baik. Then sampai masa, 'kawan aku' nih gi balik kg. But this girl stay kat KL. Lagi tepat... Kat Vista. Block 8. tingkat 8. rumah adiknya. Aku suka tolong dier. Coz she always said, "Alah... bzz... jgn la sesusah. ....", "Sorry la bzz... .......bukan nak susahkan bzz. Tapi .... tak tahu nak mintak tolong saper".

Cair beb kalau dier cakap. Kalau org cam yg kaki tukar awek tu pun sah cair... Ada harapan bertaubat! (Melainkan hardcore, tak reti2 nak taubat tu, takleh kata apa la kan! Dah ada bini pun tak berhenti carik awek lain lagi.) Ermm... tulah masalahnya... Dia mudah buat org tertarik kat dier. Kalau dah ayah aku jumpa sekali pun boleh, ".... tido la sini. Besok hafidz hantar... UKM tu jauh... Lagipun tak baik keluar malam2 nih." Hampeh... Tak pernah ayah aku offer camtu kat org lain buat kali pertama jumpa dia org... Iskk...

Tapi yg paling bess sepanjang aku kenal dier... She appreciated me so much... Until today... Kalau ada Afundi kawan terbaik... memang aku afundi lah...

So lelama tolong. Iskk... Aku boleh pulak jatuh... Adeih sakit... But she... Tak tahu la kan... Kalau tak pun... It was ok... Aku tahu. Susah untuk jadi dier. Dier kenal aku saper ngan kawan dier. Nanti apa kata org lain. Nanti kawan dier(kawan aku) kata apa pulak. Then... Dier pun ada 'pakwe yg hilang'. Hilang berbulan2... Ntah hilang kemana pergi aku tak tahu. Geramnya aku. Adiknya pun geram. Ada yg kate pakwenya di bomoh perempuan lain. Nak kata di bomoh tak logik! Tak berbaloi nak dibomoh. Serius! Tak caya? Bomoh sure ckp kat perempuan lain tuh, "Ape betul ke awak nak bomoh laki nih"...???. Sian kat dier... Tertunggu2 kat pakwe yg hilang... Tapi nak buat camne... Dah hilang...

Ok... Then kita org makin baik. Baik... dan baik... Kuar sama, makan, tgk wayang, lepak umah dier, bercerita, gi umah makciknya etc. Aku tahu aku suka dia, but aku tahu gak. Yg aku tak berpeluang nak lebih dari itu dengan dia. So... It's ok lah... Yg penting dier happy. Kalau kita sayang org, walau siapa pun org tu, treat them good... Kan?

Then oneday... Dier nak balik ke kampung. Tapi tiket mahal katanya. Nanti tak lama nak balik lagi masa konvo. So I bought her ticket flight. Bisnis itu ini, kerja itu ini. Dapat belikan... Kawan adiknya... "Abg series ke nak belikan nih? Abg tak rugi ke kalau abg belikan tiket. Tapi abg tak sure lagi dapat ke tak kak ...." Takpe... bukan sebab kita nak dpt dier ke tak. Yg penting, kita usaha utk buat org yg kita sayang tu happy. Sama ada menjadi atau tak, itu luar dari tugas kita. Kalau tak cuba, tak tahu menjadi ke tidak...

Aku baik ngan family dier. Kuar sama... Etc... Even... Aku pernah kuar date ngan ayah dier saja... Hahahah.... Kenal makciknya... Masalah kenal keluarga di sana... Kot dia org cakap ngan aku yg 'kitak-kitak' tuh... Terlopong kejap la aku... "bzz faham ke apa yg makcik cakap ni?". Aku sengih.. "sikit2 makcik. Adalah belajar sikit2.

But...

Jodoh tetap jodoh kan... After skool, she went back to Sarawak... Mengajar di pendalaman. She met 1 guy. Maybe he so handsome la... Then get married 1 year++ ago. Not getting child yet. Tapi dia happy. And I'm really happy for her too... Last few months, Wyda cakap dier ada turun sini. Tapi dier tak contact aku. Maybe sbb aku tukar no hp kot? Kecewa gak la. Ingatkan nak ajak dier n husband dier makan2 n borak. Lagipun dah lama tak dengar org seberang cakap sana... Tapi... Tak ada rezeki. Takpelah. Manalah tahu aku ke sana nanti kan...

Hmmmm....
What made me happy last Saturday bukanlah sbb dier contact aku balik n aku boleh jatuh hati balik ke ape jadah haram sekali pun... Tapi... The way she treat her friends tu aku rasa seronok. Org yg mengingati kawan. Call me n sms me when it was unexpected. Saying 'hi' when she don't need me. Say sorry when she want my help. Dan sifat dier yg lemah lembut buat org lain terpikat. Bukan sebab cantik saja...

Kalau dapat kawan macam nih. Yg merendah diri... Yg sentiasa meminta maaf walaupun dia tak buat salah. Yg tak lupe kawannya (lelakinya) walaupun dia dah berkahwin. Still saying Happy Bday. Still nak minta pendapat nasihat dari kawannya berkaitan dengan apa yg kawannya arif... Then.. Treat them good... Treat them really-really good. Tak rugi kalau kawan org macam nih...

Lagipun... Kalau kita treat org baik... Org akan treat kita baik... Mungkin bukan sekarang. Mungkin nanti... Sama juga kalau kita treat org tak baik. One day, akan ada org yg treat kita tak baik. Nasib baiklah buat jahat ni tak dibayar cash kan? Hidup kan umpama roda... Kejap di atas, kejap di bawah. Sebab tu aku tanak jadi roda... Hehehe...

To awak... Tq so much... :-) Nice to know you... Teringin nak gi sana. Tapi... Tunggulah nanti bila .... ada baby... Baru bess! Kem salam 'abg', ayah, mak, adik semua... Take care... bye...

2 comments:

Miss Anis said...

bzz, aku kini di http://missanis.blogspot.com/ harap maklum yah!

bZz said...

Wokeh!!!

Post a Comment

About me

My photo
Between Reality and Fantasy...