Tuesday, March 23, 2010

Why oh why...

Aliyah - Anak Kak Ma

Dari dulu lagi. Ramai org tanya aku. Berapa aku charge harga utk dia? Kau nak business ke tak? Boleh untung ke? Kau tak rasa rugi ke? Nanti kau rugi, tak ke susah?

Soalannya berpusing2... bila aku ada kamera dan dah modal beribu. Hanya utk ambik gambar. And sacrifice my time utk org lain. Kenapa perlu tanya? Well, maybe org lain, beli kamera utk wat parttime job. Utk dapat duit tambahan. Utk jadi kaya. So that diri boleh happy...

Well, aku lain... Memanglah, kengkadang aku nak gak dpt payment bila wat job. Nak ada modal nak beli lens baru, kamera baru. But itu bukan sebab utama kenapa aku nak ambik gambar.Utk dapat Duit. Itu bukan alasannya.

Bila business, buat cam business. Kalau tak, buat kerana kita suka nak buat.

Aku suka ambik gambar baby, gambar budak2. Gambar emosi manusia disekeliling aku. Sama ada aku kenal or tak. Sama ada cantik atau tak. Aku juga suka ambik gambar candid. Aku tak kisah apa kualiti yg aku dapat. Yg penting, emosi tu ada. Asalkan taklah teruk sgt smpi macam tak pernah pegang kamera, sudahlah...

Lagipun... Main reason aku buat ni, utk buat diri aku gembira. And disamping tu, boleh buat org lain gembira dengan hasil kerja aku. And bila aku tgk org 'oouhhh... aahhhh' ketawa dan gembira... Itu payment yg paling aku suka. I don't live to get more money and buy a new things. Emosi manusia yg gembira dengan hasil kerja kita yg buat kita rasa terharu n gembira. Org boleh dpt byk payment, but kalo tak gembira, tak guna gak.

One time. Ada org kata... "kau beli mahal2... tapi kau tak charge dia org". So... aku kata kat "Abis kau bikin kereta mahal2, org tumpang kau, org puji kereta kau, kau tak charge pun dia org?". Sama je. It's about your feeling, perasaan kau yg boleh wat kau teruja. Bila org puji kereta dia. Cuma kita berbeza caranya.

So now, aku harap, berkuranganlah org yg tanya soalan pelik2 nih. Kalau aku kata business, itu business. Kalau tak... Just hormat cara aku utk buat diri aku happy... I know my limit utk bezakan antara life n money.



“You can only become truly accomplished at something you love. Don't make money your goal. Instead, pursue the things you love doing, and then do them so well that people can't take their eyes off you.” - Maya Angelou quotes (American Poet, b.1928)

1 comments:

LiTtLe SoLdieR oF aLmiGhTy said...

ping nice words lar... btol tu.. kita punya ska lar.. nk charge ke tak kan.. lagi pon kita minat.. bukan sbb nk business :)

proud of you bro ^_^

Post a Comment

About me

My photo
Between Reality and Fantasy...