Thursday, November 22, 2007

Paku




"Semua perkara yg tak baik yg berlaku pada kita. Ada hikmah disebaliknya. Sama ada kita nak terus memaki hamun... Atau fikir dan terima untuk kebaikkan diri kita."

Well aku pilih yg kedua.

...............................

*Sambungan gambar paku yg aku cakap aritu.

Selasa petang. Aku pun balik kerja. Sebelum bulatan antara highway lokyew dengan jln tun razak. Tetiba aku terasa lain macam. Motor gegal-gegal (jawa nih). Aik aik... macam ape je. Aduh... Tapi aku redah lagi. Yelah, maybe tayar tu yg ngengada nak goyang2 ke bile time hujan2 nih... Aku jalan terus smpi la Shell Jln tun Razak tu.

Turun... tgk... Aiyooo pancit maaa... Tolak sikit motor. Dh nampak paku. Tu le paku yg aku tunjuk.

Suddenly, kereta yg parking sebelah. "Pancit motor ke? Nak buat?" Huhhh? Aku tanya berapa? "15 bang..." Aku seluk kocek... Alamak... "Takpelah... saya ada 8 ringgit je nih" Jawab aku dengan ikhlas dan tak malu. Mesti mamat tu fikir, ape la... pergi keje hensem2, dlm kocek ada 8 ringgit je ke?

Adoi la... Ada org buat tayar, tapi duit takde. Mana aku tahu nak jadi macam ni. Fikir2... takpe CIMB tak jauh. So dalam rintik2 hujan. Aku pun menapak ke CIMB (cimbenk).

Tgk, depan2 Shell tu ada kedai motor. Kalau kedai motor, duit aku lepas la. But masalahnya... Alangkan aku yg jalan kaki pun aku tak confident nak seberang jln tun razak masa tu, inikan pulak dengan tolak motor. Tobat aku tak buat. Baik-baik aku balik lambat, nanti tetiba polis lak yg tolong smpikan slm kat mak ayah aku. takpe, takyah...

Dh kuar duit, gi balik kat Shell tu. Masa aku dekat belakang kereta. Terbau minyak panas. Minyak urut. Dari tepi, tgk... rupanya bini brother tadi tengah urutkan kakinya... Aku pun, "Bang... boleh buat bang?"... "Boleh2..." Bininya senyum... Jam dah pukul 750 ptg. Brother tu pun bangun dari sessi urutan harimau dan terus buka bonet keretanya.

Aku tanya dia dok mana, selalu ke buat macam ni. Berapa charge dan semua... And... 15 minit lepas tu. Aku dpt balik rumah... On d way ke rumah aku... Aku terfikir....

.......Beruntungnya tayar motor aku pancit masa tu. Why? Sebab aku diberikan peluang utk belajar dari org lain. Instead of aku makin hamun motor aku, babi sial haram punya motor... Aku dapat something yg menarik...

Tak semua org dlm dunia ni dilahirkan beruntung. Ada yg bila dah kerja dia beruntung. Kerja baik, family baik. Ada yg memang tak pernahnya untung dan selesa. Ada gak yg tak tahu untung. Ada pula yg kena kerja keras untuk menikmati kehidupan yg lebih baik.

Well... Brother ni dlm golongan yg last. Dia kerja keras utk hidup sedikit baik.

Mungkin dia tak dilahirkan utk dapat kerja bawah aircond. Or title yg besar dengan gaji yg besar utk sara anak bini. Mungkin dia tak ada kemampuan utk belajar tinggi. Tapi dia mampu utk kerahkan kekuatannya utk hidup berdikari bagi kesenangan diri dan keluarganya.

Aku tanya dia... Duduk mana? Dia ckp tak jauh dari situ. Ohhh... Dia ckp... kalau dia tunggu kat satu tempat dia memang mintak Rm15 je(which pada aku murah sbb aku pernah kena 20). Kalau dia jalan and cari customer, dia charge rm20. Ouhh... Aku tanya la... Selalu ke buat? Dia cakap selalu... Ada masa kuar dan tunggu 3-4jam tak dpt customer. Ada masa dpt la. Mcm hari tu. Dia balik kerja. Kuar ngan bini. Berhenti dlm hujan... Ada aku. Ada la... Kalau tak... Duduk la dlm kereta. Kengkadang sorang, kengkadang ngan bini. Tunggu customer. Kalau takde.. balik rumah...

So terfikir dlm hati aku. Berapa sgt dia untung? Katakan hari tu cuma aku sorang. Tolak modal tiub dlm Rm5. Dia dapat 10.. Waaa... Tunggu 3-4jam dlm kereta, cuma dpt 10? Aku rasa bersalah pulak nak kasik cuma rm15. sbb pada aku nilai Rm10 tu still tak cukup... Walaupun dia buat kerja sikit je. But... aku still boleh balik rumah dan rehat. Kalau dia takde, nak aku tolak motor jejauh? Nak aku berhujan cari lrt or teksi yg confirm lagi mencekik darah?

Then aku fikir... baiknya isteri dier. Bayangkan... dlm hujan teman suami gi cari duit sikit. Sanggup tinggalkan kesenangan kat rumah. Kot korang jadi isteri... agak2 nak ikut. Ckp ikhlas dlm hati... Nak ikut? Aku rasa tak ramai... Tak tahu le kan. But aku rasa, brother tu untung, isterinya pun untung. Mana taknya. Dia dapat isteri yg support dan sayang dia tak kire dia ni buat part time repair tayar kereta ke ape. Dan isterinya untung sebab lakinya tak kisah nak kerja apa utk cari duit utk dia...

Then brother tu ckp lagi... "Dari saya duduk rumah tgk tv, baik saya keluar. Ada rezeki ada lah. Takde, saya balik..." Ntah, aku dpt rasakan... Yg dier try utk dpt duit tambahan. Maybe nak tampung hidup sekarang atau nk dpt sikit duit lebih. At least dier tak cuba utk buat kerja yg tak baik lain utk dpt duit...

Smpi satu masa aku terfikir. Dia org ni dah cekal... Boleh ke org-org yg hidup senang sekarang ni. Gaji beribu. Rumah mewah, kereta mewah. TEtiba dia org diberhentikan kerja. Jatuh bangkrap. Business Rugi. Boleh ke dia org survive macam org2 tepi jalan nih?... Fikirkan...

Macam-macam lagi yg aku terfikir dlm kepala masa on d way balik. takde nyanyi2.. takde fikir lain. Just fikir dan ingat apa yg berlaku pada brother tu...

Dan aku rasa... Aku beruntung...

**Tulah paku durjana. Tulah paku ajaib... Paku atas tu..

5 comments:

Anonymous said...

bebaru ni tayar motor aku pun kena paku jugak. kat templer park... sblm kena tu aku mmg dah nampak benda berkilauan kat atas jln di siang hari... bila aku melaluinya terdengar bunyi pop yg sgt perlahan. aku tak berhenti tetapi tetap meneruskan perjalanan pulang ke rumah aku kat setapak. bayangkan templer ke setapak ade gak dlm 20+ km... sampai je rumah aku cek angin, ok je keras... aku cek tayar... aku nampak cantik je paku tu melekat. terus aku gi kedai motor berhampiran utk menampal. baru lagi paku dia. nasib baik tayar motor aku tubeless. kalau tak, ade yg kena menapak dari hutan templer tu. BABI hutan sape ntah yg bangsat gi tabur paku kat atas jalan.

jetjetsemot said...

hoho..amuro..sile syukur tak eksiden langgar paku ok..

sy ada kawan..nama kawan sy paku..

jgn ah sebot bengkerap..sensitip aa..

bZz said...

kem slm kawan awak paku jett. Mesti laki kan?

faried said...

ekelek....pangjang citer nampak...

jetjetsemot said...

yeh..laki..

kalu pompuan..nama dia pakis..hehe..

Post a Comment

About me

My photo
Between Reality and Fantasy...