Friday, September 14, 2007

Cat in my hat! - 3...

Sabtu - 8hb

Kol 5 pagi dh bangun. Nak kene cepat nih, nak pegi Serikin. Tahu ape Serikin tu? Alah pekan/kampung kecik macam rantau panjang tu. Ehh... kecik lagi dari rantau panjang. Ini kampung... Tapi kat situ ada la jual byk mende yg org tua-tua suka beli. Org macam aku... Nak beli ape... Tgk je la...

Kol 10 lebih rasanya dh smpi sana. Panas... Kol 10 dah start jem. Demmit... Maka, aku tanak berpening kepala, aku parking jauh. N trus park menghala ke arah balik. Senang, kalau balik jem, tak payah aku pening kepala nak turn balik kete. Dah la kete tu takde aircond. Pengsan nanti!

Maka berjalanlah aku ke tempat kejadian dekat 1km...
Ouhhh ini Serikin. Tak macam Swak. Yelah... ramai indon, ramai org sini... And sometimes ada rasa macam kat sabah time aku dok sabah 90an dulu. Katanya sana tmpt org bidayuh? Pakcik tu pesan, kalau nak minum, beli la air botol or kotak. Sbb sana tak sure ok ke tak makannya... Org bidayuh... Paham je la...


Round2... Ape aku nak beli nih... Takkan aku nak beli tikar, langsir, telekung semua tuh? Aku nak kasik sape? Mak mertua? Tu nnti gi la lagi sekali... So last2... aku beli cinnamon stick. Ni betul punya kayu manis. Kayu manis yg panjang habis... Panjang dekat 1/2 depa. Hahahaha... Mcm bess je.

Dh lama pusing2, aku penat... Lepak kat kedai, minum air tin. Huhh... smpi la nak balik...

Tgk semuanya dah jem... Ayah dayang tgh pusingkan kete. Ayah aku, mana reti nak dok kat dlm kete. Dier tak reti duduk diam. Ayah berjalan ke depan. Ntah berapa km kat depan dier jalan. Yg aku n ing ni macam kene masak dlm oven. Aircond takde, panas... Fuiiiihssss... Dekat 3-4 km jem rasanya tuh. Sesak... Siap boleh baringkan seat, baca paper... Abis baca 1 berita belum tentu kete tu gerak 1cm lagi...

SAtu lagi, ayah ntah kemana... So jalan je la sesikit... Tak nampak gak batang hidung dier. Skali, tgk... kat depan tu ada org yg dok bagi arahan soh kete jalan... Ada la 4-5 org. Dan sorang yg berdiri kat atas jambatan tu macam aku kenal je... Hahahahha... Gile ahhh... ayah aku... Dier diri atas jambatan utk bagi arahan biar kete, bas, lori ni boleh gerak lagi cepat. Aku pikir, kot org tanya dier bahasa swak camne? Dier buat macam dier kat sabah dulu tu je.... Tu le... Ayah aku buat ikut sukati ayah aku je.... (sukati dier la tuh!)... - Nanti aku tunjuk gambar dier...

Balik, hujan gerimis... Yg jadi masalah. Tingkap belakang aku takleh tutup. Siot! Takde aircond msalah, takleh tutup lagi masalah. So aku soh ing drive, n aku cover tingkat tu pakai suratkhabar... Thrill... :p Bile tgk suratkhabar tu kene angin dan hujan. Terasa macam kate winslet duduk depan Titanic pulak.

Balik, makan, packing barang. Coz malam nih dh tak tidur di tmpt menyewa. Tidur rumah lain... Tapi sblm tu, kete ni nak park mana? Pakcik soh park kat RTM Kuching. Tmpt keje mak dyg. Kalau park tmpt lain takut kete kene kopak. Ye la tingkap jem kan. RTM ada kawan mak dier boleh jaga... So kita org pun makan tmpt smlm. Balik tu, aku ckp, yg lain tu gi la pasar satok. Kesian lak tgk pakcik ulang alik nak jemput aku. Padahal RTM n tmpt makan tu tak jauh mana. So... aku, ayah n ing jalan kaki gi RTM kuching. "rasanya kat situ tuh... ikut jalan nih"... Ehhh smpi... Hahaha... bangga... 3 hari dok sana, dh boleh agak gi jalan2 nih... 12 bulan dok, sure boleh cilok2 macam mat rempit sini.

Lepas makan. Org pempuan semua gi Pasar Minggu kat Satok. Aku, ing n ayah amek barang kat hotel yg ditinggal tadi. Then bawak gi rumah sedara. Smpi umah sedara tuh, ing dengan selambanya membuat kete tu macam kete dier. Dier bukak pintu kete ayah dyg. Try repair tingkat tuh. Tapi still takleh repair sebab tools yg ada tak mampu nak buak certain part. Penat la bukak walaupun tiada hasil. But at least tahu le ape problemnya.

Hmm....

Ptg tu, lepas dier org semua balik dari pasar satok... Ayah n mak dayang antar ke rumah sedara atok. Aku lak, utk tak mengecewakan family dyg... Aku ngan ing tido umah dyg... Ayah aku pun setuju... Ye la.. dari aritu pakcik tu beriya nak soh tidur sana... Tapi nanti ape kata sedara. So dlm situasi nih... Win-win situation.

Balik dari rumah sedara tu... Rumah dia org tertutup. Zaim n zaki kuar. Tapi lupa tinggal kunci... So sementara dok luar tu... kita org borak2 dlm gelap... N mak dyg pun mula bercerita... TAKLEH, RAHSIA..............

Lepas maghrib, aku lepak2. Cekkan pc Tetty (adik dyg ke 3) yg bengong. Then kuar makan. Ntah.. Tepi sungai tapi dekat ngan bekas jambatan gantung. Ape ntah... Tapi yg penting dekat bawah jambatan la... Situ, air limau dier pun kaw2 gak. balik tu... kita org gi round2 kampung melayu, tgk rumah ayah dyg lama, pergi stadium kenyalang n sesat2... Hahahaha... Ye ayah dyg pun sesat...

Smpi umah... Ayah dier bukak lagi ayam panggang yg dier bungkus. Fuh... makan lagi.... Adoi la... org dh soh, aku bedal je... Nak wat camne.. Sambil tu borak2.. Mcm2 cete. Dari pasal melayu, politik, bola (masa tu tgk kedah lawan perak final), life and pasal anak2nya...Ing yg terkebil2 ngantuk tadi aku soh tido awal. Aku lak layan je la... Kesian kan, aku ngantuk, tapi pakcik tu semangat cete. So layan je. Smpi le dier cete pasal kamera... Waaaa.. cete baik. So ni turn aku lak cete. Smpi la pakcik tu ngantuk. Sebab dier tak berapa paham... End up... Kol 145 baru tido... Huhh.. gile ahh... sok nak balik kl...


Ermm... cete...perlu ke cete?.... Takyah cete la... kan...

7 comments:

run away said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Boleh said...
This comment has been removed by a blog administrator.
low class mental said...
This comment has been removed by a blog administrator.
bad man said...
This comment has been removed by a blog administrator.
no brain leader said...
This comment has been removed by a blog administrator.
jetjetsemot said...

hoh..bercakap je la kome sorg2...bukan aku baca pun taip panjang2 [ini adela ucapan kepada komenan2 di atas, bukan anda ye incik bezek]..

ei..kedekot tol la..cite a..mak dayang tuh cite ape..nak gak tau..kedekot seh..plis..plis..cite..eheh..

bZz said...

nanti la cete...
lapo nih..

Post a Comment

About me

My photo
Between Reality and Fantasy...