Monday, August 27, 2007

Life___line... dupdup... dupdup...

Remember last week aku ada cete pasal aku malas. Kering idea nak tulis ape yg patut dlm blog ni? Pasal takde buku dan etc? Ermm so, MAYBE, aku tu dah jumpe mende tu... Skek la...

And, kalau ada sesiapa ingat, aku pernah cete pasal aku gi teambuilding kat genting last 2 month. Cete pasal satu sessi berkenaan personality. And aku suka apa yg ada dlm sessi tu. Semalam aku jumpe buku yg Paul (speaker) tu cete. Personality plus... by Florence Littauer


Ini bukunya




Ok, quick review about buku tu... Errmmm... Seriously, jauh lagi byk info dari apa yg Paul cete masa kat sana. Bagus! mungkin tak sampai 5bintang lagi, but tak salah kalau aku kasik 4 setengah bintang. Well... tak semua perfect kan?

Kenapa aku cakap buku ni baik? Errmmm... Aku rasa buku ni salah satu cara mudah untuk kita kenal diri memasing. Tgk apa yg ada pada diri kita dan perbaiki. Bukan untuk impress org lain je... But also to improve diri kita sendiri supaya kita dapat pergi lebih jauh dari apa yg kita ada sekarang berdasarkan kelebihan dan kekurangan yg ada.

Maybe kalau nak pergi talk itu dan ini yg makan kos yg beribu tu kita rasa terlalu besar. (Though nak beli hp/pda beribu tu kita rasa kecik je...) So aku rasa... takkanlah belanja RM25 ringgit besar? Betul tak? So belilah buku ini utk kebaikkan diri kita. Ok... Aku tak abis baca lagi... so aku rasa setakat itu je review aku. Nak tahu sendiri, belilah...

Ohh ya... aku ada juga beli buku Personality Puzzle. Aku pun puzzle apa yg buku ni akan cete. But macam bess je. So disebabkan harganya lebih murah berbanding 1/2 chicken Nandos yg aku slalu makan... So baik beli je la... Ermm nanti abis macam aku cete skek2...

Ni bukunya... Murah tak?





Cete pendek lain...

Smlm aku tgk Rattatouille (macam mana nak eja nih)... Bess... But dlm cete tu aku dpt macam ilham yg aku rasa ada kena mengena dengan buku2 atas tuh... Dlm cete nih... Gustouve (ye kot ini ejaannya) ada tulis buku masakan, "Everyone can cook"....

Dlm cete ni... Ego atau pengkritik makanan ternama yg menyebabkan Gustouve mati baru menyedari, apa sebenarnya yg Gustouve nak smpikan dalam bukunya tadi... Sebenarnya Gustouve nak kata... Semua org boleh memasak... dan bukannya akan pandai dan tere masak kalau baca buku tu...

So sama cam buku di atas... Siapa pun personaliti kita. Sama ada kita org kaya, miskin, baik, jahat, eksen, poyo, psiko, bengong, bodoh, unta, kelabu asap atau sebagainya... Sebenarnya di dalam diri kita ni ada kelebihan. So jangan la nak asyik kasik hantam je diri kita ni bila mende tak baik timbul. Kalau kita nak kutuk diri kita pun, jgn smpi ianya merosakkan diri kita. Setiap kritikan pada diri kita mestilah berniat untuk datangkan kebaikkan.

Tak kisah apa yg org lain akan kata. Kalau kita tahu itu baik utk kita dan org lain... Then tepuk bahu anda... Katakan syabbassss inspektor syahabb.... Dan kalau kita rasa apa yg org kata tu memang tak baik utk diri kita dan mereka... Then cuba utk perbaiki. Perbaiki tanpa mengubah diri kita. Ada caranya kalau kita tahu caranya. Sebab tu aku kata buku ni baik. Sebab, buku ini adalah antara jalan shortcut utk kenal diri kita dengan lebih mudah....

Kalau bukan sekarang untuk kita jadi baik, one day kita akan tetap jadi baik...

So... Semat dalam diri kita....
We may not be the best chef, but still we can cook...
We may not be the best in class, but still we can learn extra mile...
We may not be the best child, but we still can make our parent proud to us...
We may not be the best ex, but still we love them sincerely...
We may not be the best blogger, but we still have a blog...
We may not be the best artist, but still we can make people smile...
And so on....
So why stop and whining when you know you're good enough to be extraordinary people?
Everyone have a purpose in our life. Make yours better!



*Sorry kalau english aku cam haram... :p

4 comments:

Anonymous said...

geybang, ko mane ade baca buku2 mcm ni... yg ko baca, surat kabar kosmo, mastika, alam perwira, wira tunggal dan ape ntah lagi...

bZz said...

FYI,
Tak melampau kalau aku kata, EVERY SINGLE DAMN YEAR aku abiskan nilai duit yg sama dengan nilai koleksi gundam kau utk bahan bacaan aku...

Bukan nak geybang... Nanti aku tunjuk...

Anonymous said...

gundam? dah cukup dah buat masa ni, pasni kalau 10 tahun takde keluar model yg aku nak, takdela aku beli...

tunjuk, jgn tak tunjuk...

jetjetsemot said...

see? poyo = bezek + amir

ouh..ur english tak macam haram..halal cm ayam yang disemelih..mm..x pena tergerak hati nak baca buku-buku cmni..even chicken soup punye buku pun cam ade cas-cas yang menolak..

Post a Comment

About me

My photo
Between Reality and Fantasy...