Monday, October 16, 2006

Kenangan terindah di bulan Ramadhan...

The Legend, Jumaat, 13 Oct 06...

Aku pergi The Legend Hotel untuk menghadiri majlis berbuka puasa dengan Rumah Anak Yatim. Aku sampai agak awal since aku tumpang kereta kak enie. Aku bawa kamera. Tujuan aku. Untuk ambik gambar. Takkan la bawa kamera nak tekel awek. Tapi bawak kamera utk amek gambo awek tu kire logik. Takpe...

Tapi aku tak bawak full set. Cuma bawa 1 body n 2 lens. Aku harapkan cahaya kat sana ok. Tapi, aku bukanlah harapkan gambar semua cantik. This is my 1st function yg sesuka. Ambik suka2 hati aku je. Kalau pakai flash nanti org posing. Aku nak amek gambar tanpa org perasan. Yg kene candid... Sambil makan aku belajar. Maybe makan masa lagi utk dpt yg lebih baik.

Ini ceritanya... bergambar...







(Sorry gambar lelaki byk yg tak clear. So byk la gambar awek.. :p ) - Aritu ada org tu kasik tahu satu cerita kan? Agak2 nya siapa tu... boleh teka? Siapa betul aku kasik hadiah. Makan otak2 kat mamak ABC.

Ermm aku tak sedih tgk bebudak tu. Aku sedih tgk ibu tunggal muda yg tgh mengandung... Kesian... Baru kawin dah kene tinggal... Ape lah punya bapak... TAk setia betul...








Masa kat sana... Tetiba ada budak kecik nak berak... Bang... tak tahan... Kak enie suruh aku teman. So aku pun ya la berlari... temankan budak nih.. Hahaha... yg beberi tu sorang je. Tapi yg gi 2 org. Sorang lagi ngendap member dia... Awek sebelah gelak... sbb aku gi teman budak berak (of all mende yg aku perlu buat la kan...)







Aku balik dengan senyuman. At least aku dpt memain dengan budak ni. Pegang baby. Suapkan baby makan roti yg kak zunita tak kasik sbb ada nasik impit. Then dpt tgk karenah dia org. Dpt nasihatkan... Tapi yg paling teringat... Aku dapat rasa... betapa beruntungnya kita ni... Dilahirkan dengan mak n ayah yg menjaga kita. Tak macam dia org. So... kalaulah esok2 kita ni berjaya dan kaya... Jgn lupakan org macam nih... Mana tahu, one day, akan ada org lain pula jaga keturunan kita... Siapa tahu kan? Tolong menolong tu kan amalan mulia... Ermm... tak lupe gak kat org-org yg lain tuh...








-kesimpulannya, lepas ni gunakan flash yg baik, aperture yg kecik sikit dan ambik gambo bebanyak lagi. Guna raw kalau amek gambo awek je. Gambo tak pasti, guna jpeg. Penat wooo nak tukar jadi jpeg... Takpe, lepas ni ada majlis lagi aku gi lagi... Nak amek gambo candid lagi, termasuklah gambar... (tolong sambung)...

Iskk ada jerawat kat idung. Sakit tuh. Beso lak tuh!

5 comments:

hyunck said...

Siapa tu??

Ngeheheh... :D

bZz said...

tak tahu...
merah? kuning? coklat?

hyunck said...

Bukan merah, kuning, coklat.

Yg putih tu. :D

Eh.. byk pulak putih ek..

mr kennedy said...

nice eye, bad editing.

taking pictures isn't just about loading them "untouched" onto an album. unless you want to stay being an amateur forever.

bawak2 la belajar pakai photoshop kalau nak maju kehadapan..

sekian, trimas.

bZz said...

Tq Bro kennedy...

Actually... dah touchup la tuh. Kalau tak crop tak sharpened... lagi teruk. Ermm... actually i only have around 6 hours to settle 300 raw file plus crop itu ini. Tu pun org dah bising...

Don't worry... new file will update later... Tq again bro... selamat hari raya...

Post a Comment

About me

My photo
Between Reality and Fantasy...