Monday, October 26, 2009

Jadilah Ibu Yang Baik...


Jadilah ibu yang baik

Ibu yang baik tak semesti mengatakan betul saja apa yg anaknya katakan. Tak semestinya memberikan apa saja apa yg anaknya mahukan. Atau menyokong saja apa yg anaknya jelaskan. Kalau baik, katakan baik, tapi kalau orang lain katakan ada yg lebih baik, semestinya sebagai ibu kita harus memikirkannya.

Bukannya... Sebab dia anak aku, maka semuanya baik. Dan yg lain teruk.

Malahan, ada ibu yg kadangkala menganggap sesetengah anak, anak emas mereka. Satu anak dijaga dengan baik. Mungkin atas sebab2 tertentu. Manakala anak lain tidak dilayan dengan baik. Atau mungkin juga, anak lain terseksa. Adakah layanan ibu pada anak2nya seperti ini betul?

Tidak!!!

Kita tak boleh bersikap berat sebelah pada satu anak saja. Tak boleh juga menangkan satu anak saja. Dan marah anak yg lain. Nanti anak yg dimarahi tadi akan memberontak. Manakala anak yg dimanjakan naik lemak. Kesudahannya, tidaklah selalunya cantik kalau keadaan macam ini terjadi.

Mungkin ibu2 yg ada di sini tak terlupa akan cerita Anakku Sazali. Dimanjakan, dibiarkan, tidak ditegur, tidak dimarah. Adakah Sazali jadi seorang yg baik? Adakah sazali jadi pekerja yg baik? Tak ada. Sazali hanya tahu beberapa perkara. Minta dan paksa. Adakah semua orang suka perangai Sazali? Tidak. Sebab dia dah dibiasakan macam itu. Kalau Sazali dibesarkan dengan kemanjaan, tapi masih lagi boleh berfikir, campak mana pun mungkin dia hidup. Tapi kalau dia tidak boleh berfikir. Mungkin lama kelamaan dia akan menyusahkan orang lain!

Janganlah macam tu. Jadi ibu kena adil. Kalau tak teruklah. Bayangkan, kalau kita menangkan 1 pihak dan ignore yg lain. Tetiba yg kita menangkan tadi tak mengenang budi. Manakala yg lain sudah merajuk. Dengan siapa lagi kita nak bergantung. Ibu bukan hidup lama. Apa akan jadi kalau anak2 yg merajuk tak kisah? Bolehkah si ibu tadi hidup dengan senang lenang.

Kena ingat. Teruk2 anak pun, dia hidup lama. Berpeluang dan ada byk masa utk bina hidup lagi. Si ibu, dah tua. Nak pencen. Belum tentu terus hidup. Apatah lagi kalau hidupnya dah dirosakkan oleh anak yg berdendam dan anak yg tak kenang budi.

Berbuat baik sesama anak itu kan bagus. Adil tu kan dituntut? Kenapa susah sangat nak berlaku adil? Kalau tak boleh adil 100% pun... Apa salahnya bercakap baik dengan semua anak? Kalau kau jadi anak... kau nak ke dianaktirikan sepanjang masa dan dimarahi setiap masa? Taknak kan?


Sama ada kau jadi ibu yg tak ada otak... Atau kau jadi ibu yang memang mementingkan diri sendiri tanpa memikirkan akan baik buruknya...


LU FIKIRLAH SENDIRI 'Ibu...'

0 comments:

Post a Comment

About me

My photo
Between Reality and Fantasy...