Thursday, December 06, 2007

Mari Boikot Maybank...



Aku tgk, ramai org search pasal Boikot Maybank, Nube Maybank dlm counter aku. So aku tambah satu lagi entry pasal ni...

Dlm kertas yg di edarkan. Kononnya Maybank mengenakan charge yg mahal pada pelanggan. Bank lain RM8 sedangkan Maybank Charge Rm12. Dan Maybank mengenakan Rm0.50 utk pengeluaran yg lebih. Dan dari situ, Nube kata kononnya Maybank bukan saja merompak bonus pekerjanya, malahan merompak pelanggannya.

Apa kes??

Yess, aku tahu bank lain hanya kenakan charge Rm8 utk setahun. Maybe murah. But ada jugak yg lebih mahal. But then, bandingkanlah dengan apa yg kau dapat. Ini kadar charge Maybank. Look at it closely. Membebankan?

Kalau pelanggan gunakan perkhidmatannya. Well, maybe org akan kata, mahal. But, tanya diri balik, ada bank yg charge murah 4 ringgit or maybe cuma murah seringgit. Tapi bandingkan ngan apa yg mereka tawarkan. Cuma tgk bank2 lain. Paling mudah... Gi website dia org... Compare to Maybank2u. Aku slalu kata... Kalau baik, nk byk mende... Jgn mengharap pada sesuatu yg murah.

Kalau nak murah jugak, simpan duit bawah bantal la. Takde charge. Tapi tak boleh la cucuk duit di ATM. Gi cucuk bawah bantal. Kalau bini tgh baring n kawal duit laki. Laki tu gi la cucuk apa yg patut kat bini dia supaya dia boleh ambik duit. Tak pun... Takyah la fikir2 pasal kad kredit ke, online banking ke, e-ipo ke, eshare trading ke... Tak payah...

Nak free... Nak beli saham, isi borang. Gi pejabat pos, parking kereta, beli setem, tulis cek dan tunggu jawapan. Takyah complain2 E-ipo nih.. Kalau tak bayar gak... Kalaunak main saham. Gi kat syarikat securities tu, duduk situ. Ada saham baik, call remiser. Kalau masuk mailbox coz dier busy, call lagi. Walaupun kredit telepon dh abis 2-3 ringgit. Try smpi dpt.

Kalau nak jimat duit... Gi pejabat pos. Then gi Pusat Zakat. Bayar Parking. Bayar Tol. Naik bas. Naik motor. Ambik no. Pegi beratur. Sure jimat singgit dua yg dibayar kat Maybank. Maybank pun takleh untung billion2. Takpelah, tolong pejabat poss... Kan?

So... pilih la... bayar lebih singgit dua dan mudah. Or susah2kan diri utk jimatkan duit tadi....

Tapi... kalau still taknak bayar lebih... Nak mudahkan diri dan lepas tu still nk tuduh Maybank merompak customer... Aku cakap... Wak lu...


Good services don't come so cheap! Aku diberitahu. Ada satu ketika dulu, sebelum Maybank combined dengan Pacific & Phillieo. 1 hari transaction Maybank sama dengan berminggu transaction bank kecil yg lain.

Well, bank boleh jimatkan duit. And customer tak payah bayar service. But kena ingatla... service pun taklah sama dengan yg bayar.. Server tak selalu upgrade. Improvement pun lambat. Setiap satu kebaikkan kena ada pengorbanan. Kalau takde pengorbanan, jgn harap lebih2 pada kebaikkan yg akan datang.

....Maybank & Maybank2u.
Tell me... Dlm Malaysia siapa yg tak tahu apa itu Maybank? N berapa ramai yg ada akaun Maybank? Secara sinis aku nak tanya... berapa ramai Staff bank lain, yg under Nube, yg kata 'Boikot Maybank...' But still adalah pelanggan Maybank? Ada akaun Maybank. And still terpaksa gunakan maybank utk mudahkan kerjanya? Berapa ramai? Dengan bongkak aku kata... 1/5 dari rakyat Malaysia akan ada direct link ngan maybank. and more than half akan akan indirect link ngan maybank.

Ok le, Senang tak pakai website? Maybank2u? Senang kan? Dgn kene charge sikit, hidup jadi mudah. Tak perlu nak beratur, cari parking, berpanas, berhujan etc... Berapa jam kita jimat tiap bulan sebab bayar bill online? Byk kan? Ok la katakan... dengan 5 jam yg kita jimat tadi, boleh tak masa tu kita gunakan utk 'buat anak?' Boleh kan? Nak mudah... kene la korban sikit. Hidup nak free je susahlah...

Nube - Mari jerit-jerit
Well aku sokong apa yg Nube buat. Utk kebajikan ahlinya. But dlm ape cerita sekalipun, aku harap tindakan Nube tu biarlah menunjukkan kepimpinan tu ada otak. Ini yg buat piket macam takde otak. Terjerit-jerit. Tiup wisel. Kononnya tak mudah kalah la ape lancau la. Yg sorang tu (perempuan) siap nyanyi lagu P Ramlee. Alah... lagu yg 'Hoii hoii yahoii...' Then liriknya tukar jadi 'Maybank Perompak'. Then terjerit2 Boikot Maybank.

Aku tgk... Memang dia org ni tak guna otak ke?? Terlalu emosional. Aku rasa sebahagian besar ni mesti bukan Maybankers. Tapi yg jadi masalah. Bila dah emosional. Pekerja maybank ni jadi tak kisah bila tmpt cari makannya sendiri dikutuk, dimaki di hamun tapi dia pun join sama. Macam... cerita PRamlee... "Aku pijak kepala bapak kau"... Tapi dier tak kisah... Is this what we want?

Pada aku... Kalau kerja kat Maybank, nak boikot Maybank... Berhenti je la.. Gi la bukak kedai beger ke, keje ngan Alam Flora ke, tak pun buat parttime teksi sapu pun ok. Kan? Buat apa kerja ngan perompak mcm maybank ni? Tapi... Still nak kerja gak ngan perompak. Lupa... cucu perompak... "Perompak pelanggan yg dirompak oleh perompak yg lebih besar kepalanya".

Lagi satu soalan kat dia org... Maybank Rompak Bonus Pekerja? Maybank Merompak Pelanggan.... Soalan aku.. Bila masa Maybank Rompak Bonus Pekerja? Dah rompak ke? Dh tak dpt ke bonus tu? Confirm? Cerita kat aku camne...

Macam ni la... Tak payah lah nak susah2. Nak terjerit terlolong lepas tu sign nama utk dpt makan semua... Kalau kita buat kerja dengan baik, kita memang deserve dpt bonus 2 bulan. Malah Maybank dan bank lain boleh bagi lebih dari itu. Tapi kena la kerja baik2.

Tapi kalau kita buat kerja dgn teruk. Asik2 nak berpiket je... Menipu MC utk gi piket. Susahkan customer dan org lain. Jgn salahkan org lain... Jgn salahkan bank. Siapa nak bayar pekerja yg takde otak? Nube tak bayar gaji pekerja. Remember that! Yes... They fight for staffs. But... Kalau kita buat salah dengan langgar company law dan masih langgar etika. Kita dibuang kerja. Nube nak support bayar yuran anak2 kita sepanjang tempoh utk 10thn akan dtg. Nak ke dia?


To Maybank Staff...
You're Really Stupid if you support the 'Boycott Maybank' campaign!
Maybe you're a father who laugh when your enemies rape your daughter... Do you want to be like this?



8 comments:

Amuro Ray said...

tulah...makin hari aku tgk diorang ni piket dah mcm badut kat tepi jalan...

tulah, kalau rasa terainaya, nape tak berhenti je kan...

nak boikot maybank? kalau maybank bankrap... dah tentu korang dibuang keje... amik ko nak boikot sgt... alahai
kesian betul aku tgk diorang ni. keje kat kompani besar tapi bodoh mcm lembu. takde otak nak berfikir..

Anonymous said...

tu la.. aku pon pelik jugak.. takde rasional langsung.. belajar tinggi.. takleh nak pkir cara org terpelajar settle masalah..

tiup wisel la.. nyanyi la.. hon hon la.. ape ke heyy..

Sara said...

bila masa pulak la clerk ni blaja tinggi..yg ori clerk dah tentu la spm..yang promoted dari peon tu dah sah2 SRP/PMR sebab tu la perangai cam berrr...

bZz said...

Belajar tetinggi tak semestinya kena ada degree ada PHD. Nak berperangai baik tak semestinya kena belajar tinggi. Dan tak semestinya yg tak belajar tinggi tak kerja tinggi ni berperangai beruk. Tgk orgnya.

Yg jadi ahli politik pun ada beruknya. Tu belajar oversea tu. Yg belajar kat sini pun ada gak. Tapi yg tak belajar sah2 la ada kemungkinan utk jadi itu semua.

But then... Balik pada cerita asal... Semuanya berasal dari individu tadi. Kalau dia gunakan otak yg waras, tak kiralah dia ni pandai atau bodoh. Tindakkannya akan tetap kelihatan nampak lebih bijaksana. Yg jadi masalah... Ramai yg taknak jadi macam tuh...

Anonymous said...

betol tu bzz...

tapi sara.. takboleh jugak cakap org yang ade PMR or SPM ni perangai cam berr..

bapak aku lepasan pmr aje.. tapi dapat jadi pengurus.. so camne tu..

bZz said...

Tz, sy akan cete yg ada pasal spm/pmr nanti. Ntah bebila la...

haha said...

u all ni bodoh ke? name pun piket. ade ke nmpk org b'piket berdiri mcm tunggul? sah2 u all x bljar HRM. klu dorg benti ank bini nk mkn ape? u all pnh open gerai tepi jln ke? ape daa..i pun ank generasi zmn kini tp u all ckp mcm x gune otak. u all bljr la human resouce baru la tau ape yang b'laku..jgn sesedap mulut mcm badut la, spm cam ber la..

i dlu pn pelik npe d'all piket mcm tu n besar'an. tp bl da wat research n xment abot picket in industrial relationship, baru i tau hak pekerja tu pntg. klu u all pgkt bsr but xtau nk jg kbjikan pkerja xguna jgk. starbuck bg benefit kt pekerjanya lg bgus dr mybank. n 4 ur infmtion, i don hve acc in mybank. baik msuk bank rakyat, da la profit plg tinggi kt malaysia daa...hu2..adios san

Anonymous said...

semua yang komen diatas kecuali haha, belajar tinggi konon, byk pemimpin politik hari ini juga belajar tinggi mereka tak buat demonstrasi ke ni baru pekerja buat piket u all dah lable ber? saya nak tanya org yg buat cerita ini dan mereka2 yg belajar tinngi la konon, u tau ke apa itu NUBE google dan amil tau, jasa nube bukan saja kpd ahli dia dan juga kpd si penulis article ni, kalau dia executive juga termasuk kerana setiap kali clerk naik gaji, gaji executive juga akan direview so jgn pandai2 tuduh mcm2, Anwar Ibrahim bukan belajar tinggi2 pernah jadi pemimin pelajar pun PIKET juga...

Post a Comment

About me

My photo
Between Reality and Fantasy...