Tuesday, September 18, 2007

We in need of someone...


Sourced : istockphoto

For some people, dia org perlukan teman. Maksud aku bukan teman tapi mesra. Tapi more to Teman dan mesra. Iskk la... Kire ala-ala awek, pakwe, balak, laki bini etc... Kalau dia org takde... Mula la meracau... Ntah ape-ape dia repekkan.

Dan org lain pula dia hanya perlukan teman. Mesra pun boleh, tak mesra pun boleh. Tak kisah. Campak mana satu, dier tak nampak pelik lagi. Dia tahu mana nak sesuaikan dirinya. Tapi still, dia perlukan teman. Sama ada yg baru atau ada.

Aku tak rasa ada manusia yg boleh hidup tanpa teman. Maksudnya, seorang kawan. Kawan tak semestinya manusia. Anjing, kucing atau memende lain pun boleh jadi teman kita juga. Kucing mungkin tak boleh ceritakan tentang bulan bintang dan matahari. Tapi kucing boleh mengeow... Kita juga boleh kawan toys. Kita boleh boleh cakap dengan toys. Tapi, masalahnya... Kita kena cakapkan untuk toys. Walaubagaimanapun... Minda kita masih lagi bergerak dan berkomunikasi.

Bayangkan, apa yg kamu akan rasa. Bile kamu di hantar untuk pergi ke Marikh. Keseorangan. TEmpoh pergi dan balik adalah 7 tahun. Apa yg akan berlaku? Walaupun kamu org pertama ke sana, namun rasanya, baru setahun saja kita dah tak tahu nak buat apa. Mungkin masih lagi boleh berhubung dengan 'Houston', but perbualan dalam telefon belum tentu sama dengan yg nyata. Dah la tanpa teman, hidup tersekat di dalam tempat yg kecil pula tu...

Sometimes, kita perlukan kawan, teman atau sesiapa saja untuk membimbing, membantu, menasihati, menceriakan, memujuk, menaikkan semangat atau apa saja. Tanpa mereka, mungkin hidup kita lebih statik berbanding sekarang. Mungkin setiap org yg kita kenal akan lebih baik dalam bidang dan perkara tertentu utk menaikkan lagi diri kita. A mungkin lebih pandai membuat kita ketawa. B pula lebih pandai memujuk.

Begitu juga macam pasangan kita. Awek, pakwe mungkin akan buat kita gembira dan tersenyum. Tapi, mereka tidak didatangi dengan pakej yg lengkap. Kita masih lagi perlukan kawan yg lain. Jgn pula ada awek ada kawan kita jadi org yg hilang. Dan jangan pula kita jadi hilang sebab kita tidak ada org yg hendak kita sayang. Jangan...

We in need of someone... Bukan saja utk org yg kita sayang... Tapi juga utk org lain yg akan menyayangi kita. Kalau kita bukakan tangan kita, ia akan datang. Tapi semakin kita kusut dan bercelaru hinggakan bukaan tangan tadi tertutup... Maka lebih tertutuplah peluang kita...

Open your mind, open your eyes, open your ears and open your heart... It's all right in front of you... All you need is to believe...





... huh... ape aku merepek nih... :p... sajerk jer...
Sok la ek cete...

6 comments:

Anonymous said...

ko tu bile lagi? ckp2 je... mane hasilnya?

hyunck said...

apa yg selalu terjadi....

kalau dah ada awek tuh... mesti tak ingat kengkawan dah...

kan??

bZz said...

Amuro...
Sure kau tak paham ape yg aku nak smpikan... hahahaha... :p Takpe le... takyah paham...

hyunck
Yup... ada org camtuh. You may include me in a CERTAIN time...

jetjetsemot said...

mm..x pena lgi jupe laki yg lupe member bile berkapel..pompuan slalu...kalu dgn boifren die, dgn boifren die je la die lekat..member lupe dah..ah, who needs frens like them, kan?[nota kaki:takot snirik jd cmtu,hadei]..

yeh, we are indeed in need of someone..pasal tu la Allah jadikan manusia ni ramai..if not someone pun, we certainly need THE ONE,that is ya Rabb...

PenguRus Za said...

cik jet,

pompuan jadi camtu sbb bg derang kegembiraan sebenar adela frm pasangan dia..tu sbb tak gaul org

bg lelaki pulak, derang perlukan kwn utk berkembang minda..ermm..

lebey kureng camtu la yg aku baca..matila, wat ayat sendri..ntah2 buat teori sendri

(aku tak camtu kan?)

bZz said...

Jett...
Sebab tu sy ckp certain time. Lelaki jrg lupe kawan, tapi ada masanya dia kena buat2 lupa. Especially, bila aweknya jeles tak tentu pasal. Lelaki kalau laki tadi byk kawan pempuan. "You want me or wou want your other girlfriends?"

Yup... Sebab tu Allah jadikan ramai manusia. And... bukan stakat manusia je...

Za...
Takpe, ayat sendiri, teori sendiri. Takde salahnya. Kalau tak... Mende tu bukan dinamakan teori.

.... Lainlah kalau kata, Teori yg mengatakan manusia ni jatuh cinta disebabkan resakse gorgon dan gabanZ bertempur di ruang angkasa setan.
.... Biarlah teori tu... logik

Post a Comment

About me

My photo
Between Reality and Fantasy...