Tuesday, September 04, 2007

Si pengotor yg bebal!

Before this, aku selalu gi Vista Angkasa. Tempat dimana tersiarnya budak tengah xxx kat tangga. Dan disitu jugalah yg aku rasa ramai org yg berpendidikan tinggi tinggil. Sama ada dah lepas, atau pun belum lepas lagi. Faktor yg menyumbangkan keglamorannya ialah ianya dekat dengan Putra LRT, UM, Menara TM dan KL

Namanya bess... Tempat ok... Sewanya mahal (kalau aku nak beli umah utk disewakan, memang kat sini)... Tapi..... Ramai penduduknya yg bebal!!! Aku tak cakap semua... Tapi ada antaranya bebal. Dan yg susahnya... kalau semua org tak ambik kisah...

Ape yg bebalnya? Nanti...

Mak aku bising, sebab aku jarang mencantikkan bilik aku... Infact memang aku tak reti nak menyusun2 nih. Kengkadang buku, majalah ada atas katil tu... Kalau dah macam byk, baru le letak rak. Kat rak aku, ada buku la, majalah la, ngan perfume, alat solek, barang pc yg melambak dan etc... Jarang gile aku susun... Janji aku jalan tak pijak debu, tak pijak buku n barang pc dah ok le tuh. N mak aku tak berani nak susunkan lelagi meja pc. Sesikit takpe... kalau overhaul bilik aku... Alamat aku bising tak ingat la... Sebab aku lebih senang carik barang dlm keadaan camtu dari keadaan tersusun... Ermmm maybe one day aku tersusun gak, but bukan sekarang.. (malah aku fikir, sok ada anak... aku nak ada bilik sendri. Utk aku ngan anak aku yg lain sepahkan... takde bini aku pening kepala)

Walaupun aku penyepah... aku bukan pengotor... So balik pada cete Vista Angkasa...

Aku gi umah kawan aku. Dari start dier pindah, sampai la aku start tak dtg sana. Memula, housemate dier yg dier tak kenal tu... Dengan selamba toye toknenek dier nak letak sampah luar rumah. Aku tak kisah la.. But esoknya, lusanya masih tak gerak? Ni welfare ke ape nak suruh aku alihkan. Eeee... Then aku tulis open note kat budak tu... Pengotor... Tak tahu le kawan aku ni bg ke tak kan. Aku pedulik ape... WAlaupun bukan rumah aku, tapi aku tgk tak betul... Aku sound je la...

Then ada la beberapa kali lepas tu. Dan beberapa kali gak aku kena angkat... Tak selera aku nak duduk depan rumah yg ada sampah yg dah berair, dah berulat... Geli... Nak kata bodoh, keje jual botol tak gak... Pandai... Msalah... Tu yg aku slalu bising...

Dan jirannya... Sama la tuh... Letak sampah luar rumah sampai berulat, berair... Eeeee... bangang... Otak takde ke... Pengotor... Sungguhpun aku ni tak reti mengemas bilik, tapi aku tak pengotor... Tak suke... malah, bilik air umah member aku yg dah terasa macam licin nak berlumut pun aku bising... Walaupun bukan rumah aku... tapi... kotor... tak bess...

Aku campak je majalah n buku atas katil... Nanti la adjust balik... Tapi aku tak pernah campak sampah depan rumah aku. Tak kire le rumah atas atau rumah bawah... Bau... busuk... tak seronok...

Pernah, ada budak dok sebelah umah aku. Keje kat Lembaga Lebuhraya. Pandai. Ada degree... Gaji besar... Tapi pengotor... Takde otak...

Ada sekali... Aku nak gi keje... Tgk ada sampah depan rumah dia org... Yg berkongsi tangga ngan rumah aku. Ok lagi la... maybe nanti dia org pegi keje tu dia org buang la... Then... aku balik keje... dia org tak buang lagi. Tapi bebudak tu tak balik keje lagi. Kawan dier yg dok umah bawah pun tak balik lagi. So takde saper nak pesan...

Then, mlm tu aku kuar. Gi mamak. Balik tgk dia org dah ada rumah... Pintu umah aku terbukak. Tak kisah la... But, aku tgk.. sampah diaorg tu dah mula berulat... Aku ketuk pintu rumah dia org... Ada mamat tu bukak... "Ni sampah ni bila nak buang ni? Dah berulat nih..." Ayah aku jengok kat pintu rumah aku sebab aku cakap kuat... Then mamat tu buat muka tak puas hati... "Aku nak korang buang sampai ni cepat... Dah berulat..." Then aku masuk umah... Mak aku cakap... apsal cakap macam tu. Tak baik... Maka... dengan suara kuat dan niat nak sindir budak yg pengotor tu... "Abis... nak suruh rumah lain bau busuk? Pengotor... Dah tahu sampah, buang je la. Ape susah sgt nak buang..."... Mak aku senyap... sebab dier tahu aku tgk angin...

Then one day... geng bebudak tu.. Aku balik. Ada sorang 2 ni naik. Dia org jalan depan... Dengan selambanya... dia org buang sampul makanan (tak ingat ape... tak silap pembungkus aiskrim) kat tangga... Then.. kawannya meludah... Aku biar smpi depan rumah dia org. Masa dia org nak bukak pintu (sekali lagi pintu umah aku terbukak...)... Aku sound... "Korang ni, kalau duduk sini. Jangan buang sampah sesuka je. Jangan ludah sesukahati.". Bebudak tu senyap... Aku ape kire. Aku nak sound. Bukan tangga tu hak dier sorang... Aku kuar lepas tu... sampah tadi dah takde... And selang sehari dua.... Ayah aku print kat kertas A4... Tampal kat tangga... "Jgn meludah, jgn buang sampah di tangga"... Sebab dier taknak aku sound jiran2 lagi...

Tu perangai aku... Aku tak tersusun... Tapi aku tak pengotor... Even... kalau gi camping or gi memaner... Aku lagi payah berbanding perempuan. Sebab aku tak selesa pakai baju yg lama... Aku rasa kotor...

Ni... ada kawan aku nak pindah. Rumah yg sama macam Vista. Dengan perangai yg sama macam org yg dok kat Vista. Cuma... mungkin taraf pelajaran tu kurang skek la... Tapi... tu la.. perangai sama... Buang sampai kat lif... letak sampah depan rumah. Sampai dah berulat... dah bau busuk.. GEli aku.... Serius... kalau aku tak tahan... memang aku letak sign... "Bodoh... Pengotor... Jgn buang sampah disini..." Walaupun itu bukan rumah aku. Bukan aku tidur kat situ... Tapi... Disebabkan aku tak suke... aku akan buat... sampai aku rasa puas hati... Aku mungkin tak boleh ubah penduduk flat 18 tingkat tu keseluruhannya.. Tapi... at least itu permulaan utk dia org jadi lebih pembersih...

Kengkadang, kita mesti ambil tahu pasal hal kain org jugak... Jgn buat tak tahu... Kalau dah smpi tahap cete di atas... Soundlah mana yg boleh. Tegurlah... Tak mampu tegur depan2... Tegur dengan cara yg kita mampu. Sebab... kalau kita mampu ubah perangai org... Hidup kita lebih selesa... Lebih seronok....

Memang la patut org kata... Fasiliti je kelas pertama... Tapi minda... kelas ke 8... nun belakang sana... Isk isk isk... Bila la otak dia org ni nak merdeka???



Note - Salah satu sebab... kenapa aku nak beli rumah bertingkat2 ni adalah utk disewakan. Tapi bukan nak duduk. Unless... Aku duduk kat tmpt yg ada ramai yg ada fikiran bukan setakat ada otak takde fikiran...

3 comments:

Anonymous said...

diorang ni ade otak, tapi otak diorang letak kat bontot. dlm kepala diorang cuma ade taik je.

jetjetsemot said...

oh..ganasnye incik amirsham..

haa..tapi memang agak bebal..bukan agak-agakla..ni mmg kompom la..hundred persen..tanpa kompromi..

[time kaseh ingatkan, hari ni kne kuakan sampah..sok pagi2 lori sampah nak ngangkot..time kaseh bos yang bersih..]

haha!

bZz said...

Kuching...
Sangat bersih... Jauh lagi bersih dari standard Msia...

Post a Comment

About me

My photo
Between Reality and Fantasy...