Wednesday, September 12, 2007

Cat in my hat! - 1

Note - Sorry kalau dlm tempoh terdekat ni, cete aku akan ada banyak kaitan ngan CAT...

Khamis 6hb..

Dlm kengantukkan, aku bangun utk bergerak ke LCCT. Mlm tu aku tidur lambat. Nak update blog la, nak download driver la, carik serial number la.. Kol 4 lebih dh bangun. Cuba tidur tapi tak boleh sebab hamster asik berlari2 kat alat senamannya... Mampus, nk gi jalan ni... tapi tidur 3 jam je... Ing lagi hebat... Dier balik keje kol 4 pagi. Tapi, dari hari sebelumnya dier tak tidur...

Amek flight dari LCCT. Ini le 1st time aku naik Airasia. Fuh... Sib baik la bukan cam naik bas. Takpe le janji aku sampai ke destinasi. Dlm flight, utk tak mengecewakan pramugari yg macam waitress tu, aku pun beli air n nasik lemak. Ok la.. Not bad. Tapi, cam biasa harganya mahal la kan. Kalau nak murah, gi beli kat pasar malam!

Smpi sana, dengan terpinga2, aku pun kuar dari airport. Seminggu b4 pegi, Dayang bgth, mak n ayahnya akan jemput. Aku ckp, tak payah la sesusah. And aku pun dah bincang ngan ayah aku, sewa kete la. Tapi, sebulan sebelum tu pakcik n makcik (ayah n mak Dayang) masa dia org dtg kl ckp, smpi sana nanti bawaklah kete dier... Dier pun nanti akan layan kita org...

Kuar dari balai ketibaan (arrival hall), tetiba ada org lelaki tegur aku... Ouhh pakcik dh smpi... So, macam biasa sessi perkenalan pun bermula... Aku kenalkan pakcik n makcik kat family aku.

"Bzz ada lesen kan? Nanti bzz bawak kereta lagi satu. Yg lain ikut pakcik"... kata pakcik ngan bahasa ke Sarawakkannya. But aku paham, takpe... Fuhh... Gile ahh... baru jejak kaki kat sini, aku dah bawak kete. Free pulak tu! Takpe... Takde aircond bukan jadi masalah.. Janji jgn hujan!

So, dari airport, aku pun memfolo pakcik gi makan. Makan di Bandar Sentosa. Org Kuching pangil Batu 7. Ikut cete pakcik, kat situ dulunyanya glamer ngan.... Alah macam tampoi ngan tanjung rambutan... Aku makan Mee Kolok... Rasa ala2 Indo Mee Goreng. Tapi bess la... Sambil makan, kita org borak2. Lelaki borak ngan pakcik. Perempuan borak ngan mak dyg...

Mak marah ayah... sebab ayah aku slow nak bayar. Dah pakcik bayokan makanan tu... Rasa tak bess.. Dah la dier jemput, dier bayo lak tu... Ni menang hadiah vacation ke ape?

Balik dari situ, kita org singgah di Kilang buat pasu sarawak. TAkde le besar, tapi ok le. Tgk dier org buat pasu. Yg guna cat tu aku boleh lagi la try... But yg wat ukiran... Perghhh... kalau aku disuruh buat... Sah jadi patung ala-ala zaman rom dulu tuh! Memula nak jalan je... Hampeh... Semua memborong... 4 kotak (ehh ke 5?)... kita org borong. So... secara rasmi, kete yg aku naik tu penuh ngan kotak... Makanya, aku pun menjadi teksi sapu kat Kuching....

Penat ke baca?? Jgn la lagi... sebab ada 4 hari lagi nih...

Aku check-in kat... Errr lupe le... Aku tak ingat namanya. But yg aku ingat, kalau aku gi memaner, panduan aku utk ke tmpt tu dengan tengok bangunan tinggi yg ada sign OCBC sebesar lori kat atas bangunannya. Malam nampak merah OCBC tu, ye la tu... Tuju la situ. COnfirm tak sesat...

Naik apartment tu, memasing lepak. Ing terus tido setelah dekat 36 jam tak tidur. Aku lepak2... Petang tu bosan... Aku berempat kuar. Kononnya nak gi tepi Waterfront. Tgk sungai. On the way, nampak tugu ke ape ke yg ada patung kucing, amek gambo... ada kucing amek gambo... Ceh... macam tourist arab datang Msia!

1st thing aku notice... Bandar Kuching SANGAT SANGAT SANGAT BERSIH!!!... Bukan aku kata takde sampah... Ada... Cuma... Korang sgt hebat kalau boleh jumpe sampah yg lebih besar kepala kau ditepi jalan. Serius, bersih! Kalau itulah KL... Jgn kata pak arab, UFO pun landing kat KLCC! Ouh ya... Kalau kita jalan, dlm jarak 100 meter tu takde tong sampah... Makanya anda dah sesat ke Kota Kinabalu...

Gi waterfront tu, aku nampak perahu. "Nak naik?"... Aku tanya... " Memasing takut2... takut mahal... Takpe... dah smpi, takkan taknak naik. Mahal pun takpe le... janji kita cuba. So naik la berempat dlm perahu menuju ke seberang. Kononnya nak gi Fort Margherita... Smpi seberang tanya pakcik tu, berapa nih? Singgit setengah... So memasing sibuk la nak carik 6 ringgit... Ouhhh... rupanya singgit setengah utk 4 org!!! Murah giler!!!

Ouh ya, kalau naik perahu tu jgn terpedaya.... Pakcik tu tak kayuh pakai... (ape namanya?)
Dier pakai motorbot... Cehh... Tak vanice langsung... Ngelat la pakcik...

Smpi sana, dengan yakin aku menyelinap lorong2 kat rumah org. Sebab dier kata situ le jalan nak gi Fort. Then lalu tepi pagar sekolah. Smpi pulak kat padang kawasan polis berkawat. Betul ke nih? Tanya org... "Takde ape pun kat situ..." Takpe... kita gi. Alang2 dh jalan jauh, baik kita gi. So aku lalu le tepi pagar... So smpi... Memang nampak macam tugu ke istana ke ape ntah... Amek2 gambar... Smpi la ada sorang brader polis ni smpi. Nak tutup gate agaknya. Dier singgah borak2... Laaa... org Kota Tinggi, Johor rupanya...

Balik dari situ, gi lepak kat tepi sungai. Tapi kat sebelah sini bandar. Nampak la bandar kucing waktu petang. Jgn kata mat rempit takde... Ada, tapi mat rempit kat kuching sedikit berhemah... Bersosial ngan awek pun tepi sg. Bukan cam kat Senawang... Dating tepi longkang....

Lepak2... call org, sms org... sonfirm program esok dengan aku punya duta bagi pihak ayah dayang... Dan penat semua kita org balik. B4 balik n naik bot tu, kita org lalu kampung Boyan. Nampak ada satu kedai makan nih... Dengan sign... "WARUNG PAK LAH BOYAN..." Aku punya gelak... Ada gambar...

Ermmm... skek lagi...

Masa maghrib... ada cete berlaku... Aku masuk bilik perempuan... Borak punya borak... Tetiba atuk tanya, camne aku kenal dayang. Siapa dayang. So aku cete le... Baru atuk teringat kisah lama... Lama dah... Then... Mak aku cete... Masa makan kat Bandar Sentosa... Makcik ckp kat mak aku.... (lebih kurang macam ni ayatnya), "Nak buat macam mana, Bzz dengan Fizah (Dayang Haffizah) takde jodoh..." Uhhh... aku macam tak caya je mak aku cete camtuh... Ermmm... kenapa makcik ckp macam tu? Mlm tu, aku fikir... apa yg cuba makcik smpikan pada mak? Ada kaitan ke dengan apa yg aku dengar sebelum2 nih?

Malamnya... Dayang beriya2 tanya... taknak gi makan ke? Aku ckp takpe lah... Aku carik sendri mlm tu. Kesian mak ayah dier.

So mlm tu, yg beberapa kerat manusia yg nak makan ni, kuar makan... Dekat je. Jalan kaki. Restoren Chillipepper... Kat situ... "Kak ni ape beza Single dengan small?" Ing tanya... "Single tu utk sorang, Small tu utk 2 org... Dlm hati aku fikir... Ohhh... mesti yg Big nih utk 6-8 org kot? Ermm fikir... Ada ke org satu family order nasik goreng ikan masin satu periuk? Hahahaha...

Balik dari makan. Amy, adik dayang nak jumpe... So aku jumpe kat bawah. Dier baru balik mengajar tusyen. Fuhhh dah lama gile tak jumpe amy... Amy bawak pakwe... barunya... Borak2... N esoknya, barulah aku tahu, yg aku org pertama jumpe pakwenya. Mak ayah dier tak jumpe lagi... hahahaha... bangga...

Mlm tu... disebabkan kepenatan, aku tidur... zZzZzZzZz... Dlm tidur takde cete... :p


......Esok or lusa sambung lagi...

3 comments:

Anonymous said...

dayang tu cun tak? boleh jadi 'kawan' aku tak?

:-p

jetjetsemot said...

itu..yang irg buat kayuh bot tuh..nama dia dayung..dayung tau?dayung..bukan dayang..

ngahah..yeh..show dayang plis..gadis tiada jodoh dgn kamu itu..ee..cite tak completela..sile terangkan dgn jelas..

neway, yeh ok la gi srawak..nnt nak g lagi mse balik msia kang, insyaAllah..nk g melawat familinye Minci..hehe..

bZz said...

Amir...
Apsal tanya pasal cun? Kenapa tak tanya pasal baik ke tak?

Nanti saya cete... Kalau ingat lagi la... Ouhhh pendayung... Wahahahaha... Ouhhh Minci org Swak... Kamek sik tau...

Post a Comment

About me

My photo
Between Reality and Fantasy...