Tuesday, August 28, 2007

Titik 2...

**Kau tak paham ke? Aku try elaborate (mcm siot ayat)

Ok... dlm buku Personality Plus yg aku baca... (Simple gile nih coz aku tak ingat detailnya).

Ada 4 type of personality.
- Popular Sanguine, Powerful Choleric, Perfect Melancholic & Peaceful Plegmatic.

Setiap personality tu ada kelebihan dan ada kekurangan. Cth mcm Sanguine, dier ni ceria, lively, happy popular but sometimes pelupa, kerja tak siap... Tu contoh...

So sama gak yg lain. Mcm awalan nama setiap personality org tu... Popular meant popular lah... Powerful ni macam berkuasa. Kalau dulu ada pengawas yg gile kuasa asik nak suruh itu ini, tak kire dier je yg betul... Tu dier jenis powerful choleric la tuh... Perfect Melancholic ni pulak org yg sentiasa nak kesempurnaan. Perfect la katakan. Yg peaceful Plegmatic lak org yg rileks... Toye n tak kisah. Peaceful...

So setiap dari kita ni sure ada personality yg tersendiri. Aku maybe dengan titik aku. Kau dengan titik2 kau. So kita bukan manusia yg sama. Punyalah hebatnya Allah utk bagi semua org equal.

So macam aku ckp... Walaupun kita ni rasa kita ni hebat, tere, hensem, berjaya, kaya, happy, gembira, takde masalah or etc... Still kita perlukan titik2 org lain utk terus hidup. tanpa titik2 atau personality org lain, kita mungkin tak mampu untuk capai tahap yg lain tanpa perlu mengubah personality kita.. Dan mungkin juga, kehebatan yg kita ada tu bukan satu kebanggaan atau keperluan yg org lain perlukan dari kita.

........ Sometimes... kita ni tak hormat dengan personality org lain... Smpikan ianya jadi satu masalah. Maybe masalah ni takkan jadi pada org yg plegmatic. Sebab ni ni memang muka toye. Org suruh dier buat. Org marah dier tak kisah. Org maki... Lantakk kau.. But... kalau kita ni jenis pemarah... Then jumpe kawan yg memang dari powerful Choleric... Mampus... bergaduh sakan la... Sedangkan kita tahu... Kawan kita tu memang betul. Tapi sebab kita ni ego... Kita hentam... Susah la... But kalau kita tahu titik mana kita... kita lebih mudah handle masalah tadi. Lagi mudah kalau kita kenal titik org tu...

Contoh lain...

Baru aku teringat. Komen hyunck kat blog Amuro. "Every girl has to fall for a bad boy". It's a rule." Bagi aku... Bukan la bad boys... Tapi lebih pada lelaki yg tahu treat dier dgn apa yg dier mahukan. Especially, bile zaman remaja yg ada yg bersifat rebellious dan ingin tahu. (sorry kalau idea ni salah pada pikiran anda).

Contoh... Sorang awek... kuar... Awek ni pemalu orgnya. Cantik, ayu... Then kuar ngan lelaki yg bendul dan senyap sunyi. Ape akan jadi date tadi? Aku rasa, date tu tak berseri. As lelaki, dier harus buka bicara... Dier harus tunjukkan yg dier ni mampu buat org lain gembira. Tapi dier asik senyap. Persepsi tu dah mula condong ke arah lain. Awek tadi dah la malu. Bile dah bosan... awek tadi, dah mula ignore kita...

Ermm.. Bile dedua senyap... harapan utk date byk kali... susahlah... Walaupun kita tahu diri kita ni org yg senyap... Cuba utk kita jadi lebih ceria. Sikit je... Tak perlu jadi org lain... Personality kita dah ok... Cuma cuba utk sesuaikan personality diri kita utk sesuai ngan org tu... Utk org yg kita suka jugak! --- Teringat 1st date aku 10thn++ yg lepas. Masa tu bengong lagi... Soklan aku. "Awak arinih bangun kol berapa?"... Kalau ingat lagi masa tu... waaaa.. bantai gelak aku... Kawan aku tu bosan je bile aku tanya soklan pepelik...


So.. jgn tertanya2 lagi kenapa kita ni susah baik ngan org yg lain pasangan. Kenapa pakwe asik lari je time kite nak baik ngan dia org... Bukan salah dier.. Salah kita...

Sebab tu aku ckp... Sometimes kita perlu tahu titik mana diri kita ni. Bila kita kenal titik kita baru le senang kite nak fokus kat titik mana pad org lain.. Dlm masa yg sama, org lain pun akan hormat titik kita. Kalau kita buat cam cete doremi.. (kot?).. Aku pijak kepala bapak kau, kau pijak kepala bapak aku... MEmang tak selesai masalah... Awek/pakwe tak dpt... Kawan tak dpt... Yg hilang, ada le...

So hormatlah titik2 org lain... Memang adakalanya, apa yg org lain buat tu kita tak berkenan. But, kalau itu hak dirinya utk hidup pada titik dalam hidupnya... Then hormat la... Kalau kita mahu ubah, try utk ubah dengan cuba cara yg baik. Utk capai tahap tu... kenalilah diri kita dan juga diri org lain... Cheerzzz


**** Aku abis baca buku tu, aku akan bukak kelas... Mari mari mari... Dr bZz mahu bukak kelas psiko! Dont wory, free maaaa...

5 comments:

jetjetsemot said...

titik titik yg ni dipahami..

Anonymous said...

Yang ni aku faham sikit...

bZz said...

Ermm takpe...

Nanti akan dipahamkan kemudian hari. Selepas menghabiskan balance 20ms buku tuh...

Anonymous said...

saya pun dah buat PP ni. setahun lepas dah buat, semalam buat lagi sekali, saje nak tengok kekonsistenan personaliti. sah ... aku ni jenis powerful. masalahnya...mungkin aku ni jenis powerful...selalu perasan betul.... sering bermasalah dalam hubungan yang berkaitan dengan tugasan atau kerja. selalu dianti oleh boss. kawan pula tak suka kerja dengan aku walaupun setiap kali kerja dengan mereka, aku akan buat yang terbaik berbanding ahli team yang lain... nak minta pendapat awak.

bzz said...

Anon...

Powerfull tu yg mana satu? Then dier ada 2nd trait. Apa lak 2nd trait??

Bab masalah ngan keje or boss tu depend gak. Maybe, personaliti korang memang tak ngam langsung. Tak kisah lah boss 1 or 2... So tgk boss camnih.

Then pasal kawan sekerja. Aku tak sure... But sometimes, kalau kita buat yg terbaik, paling baik dah kita cuba utk dpt result yg terbagus. TAk semestinya mende tu akan jadikkan kita ni sebagai idola or akan disukai kengkawan. Lelebih lagi kalau cuma kau sorang je yg buat terbaik.. Tak tahulah kawan kau camne. But... kalau kat sini. Kalau org lain relaks, sedangkan aku ni beriya2... org lain akan kata aku ni poyo. Bukan takleh nak poyo... but sometimes, bila kita buat bebetul, org lain takleh nak lawan kita. kalau semua takleh lawan kita. mesti tergugat la peluang dia org naik pangkat ke ape ke. And kalau cam ada abg kt tmpt aku nih. Dulu dia wat ot cepat gile. Org lain slow. So susah la... Sbb nanti boss kata... yg dia org ni memain je wat keje. Padahal... dia org buat keje betul, cuma, memang yg lain takleh nak lawan abg ni kan. Nak wat camne. So last2 org lain kene marah sbb sorang yg buat keje dengan hebat...


Kau boleh tanya aku lanjut... comment takleh la pepanjang. Apa kata kau beli buku personality puzzle... ada sambungannya kat sinih... Ok.. gudlak...


and please... kalau kau rasa diri kau terlalu serius dlm hidup or wat keje.... cuba2kan utk relaks, tenang n berkahwan la ngan org yg tak serius. tapi jgn lak kau marah dia org. Aku pun dulu kengkadang cam kau gak. But, kita berubah sedikit2 demi sedikit... rite?

Post a Comment

About me

My photo
Between Reality and Fantasy...