Tuesday, August 21, 2007

Negaraku-ku 50 tahun...

Setelah membaca lirik lagu ini, dan lagu My friend...

Aku rasa... org yg terlalu marah dan tidak memaafkan itu... sebenarnya letak otak dlm kasut fong keong... Baca lirik di Jeffooi...

Memang betul, liriknya pedas... Menyakitkan hati. But bukalah hati wahai org melayu. Apa yg dikatakannya tu hanyalah pendapatnya. Kalau kamu terasa... Maknanya adalah kebenarannya tu... Ini translatenya... Negarakuku (dari Jeffooi) . Dia dah cakap, dier sayangkan negaranya. Tak cukup? Kutuk polis... Memang betul.. ramai polis makan rasuah. So what? Dier nak suarakan perasaannya sebagai org cina yg tak dpt keadialan. Biarkanlah. Dia hanya menyanyi. Kalau kerajaan tak heboh2, rasanya, youtube tetap akan jadi youtube... So buat apa sampai nak jadi isu perkauman?

Then... Dia ceritakan survival org cina. Memang betul... Aku tak kata NEP tu salah. But... yg aku rasa... kalau kita ni cekal, tanpa NEP pun kita boleh berjaya. Org melayu... Sebab tu mamat ni kata kita minum susu. Hakikat... terimalah. Nak malu ape?

Pekerja kerajaan buat kerja slow? Siapa tak tahu? Tanpa lagu ni pun org dah tahu. So jgn marah. Kalau kamu marah sebab kamu tu dah buat laju. Tu marah kat kawan yg kerjanya dok minum dari kol 9 smpi kol 10. Lepas tu buat keje lambat. Cukup 55 tahun dpt pencen. Marah la org macam ni. Jgn marah namewee... Dier betul...

Malas la nak cerita... Kalau dah org melayu ni lebih suka salahkan org lain berbanding ambil apa yg betul. Tu la masalahnya kalau dah kepalanya bengkok... yg bawah pun bengkok... Masalah...

Ok, cete pasal lagu My friend... Jelas... org melayu malas... Dan jelas... kalau org cina balik negeri cina... cukup ke kampeni melayu nak tampung pekerja melayu yg dah berhenti keje tu?

So amek dari lagu ni je... kita dah tahu ape kebaikkannya... Org melayu jgn malas, dan jgn berhenti utk berjaya. Bila dah berjaya... kalau org cina nak balik negeri cina pun, kita still boleh hidup dengan baik lagi... right?

Ermm....

So to namewe (or whatever your name is)... Ko tabahkan je... Kalau kene denda bayar. Tapi jgn takut nak tegur... Cuma, kalau boleh tegur ngan cara lagi berhemah... Serius... lagu tu ada baiknya. Cume org buta kayu je yg nampak 100% salah. Bab negaraku... Ape adahal bagi dia org... Maruah negara pun dia org jual.. Ape nak kisah dengan negaraku?

Tu la msalah jadi org biasa macam aku ngan kau. Kalau kau rasa org cina bawahan ni terabai... Mimpi je lah... org melayu pun terabai kau tahu.. Kecuali... Ada bau-bau bacang ngan kj... ok... kau selamat... So... aku harap... kau belajar betul2... jadi artis luar negara. Dan nasihatkan org2 sini. Oh ya... kalau kau sayang Malaysia... Teruskan perasaan sayang tu sampai bebile... Ok?


***please la menteri... byk lagi isu yg lagi penting. Tak payah la nak hangatkan isu perkauman ni. Takde faedah... tune skek otak tuh...

3 comments:

jetjetsemot said...

sy x suke die sbb die suka-sukati cakap pasal azan tuh..

enta..nnt baru nak baca ape yg awak suro baca..skang kami nak titon..

bZz said...

uishhh...
ada ke cerita pasal azan? Takde baca pun kat memane. Kalau dengar dari mulut ke mulut tu ada la. Kat paper pun takde cete... Betul ke?

jetjetsemot said...

oh..tgk kat youtube nye yg ade subtitle english tuh..sat..kami g kompom..tak bek buat cite kan?

yeh..begini ayatnya..
"there's a morning call to wake me up.sometimes a few sing together.just like singing a love song.sometimes the voice get twisted just like RnB style.although sometimes they sing until out of key.or sometimes they even sing until throated.SOME OF THEIR VOICES SOUND LIKE COCK, BUT THEY ARE EARLIER THAN A COCK."

yeh, jadi itulah die..menyamakan azan macam bunyi ayam..the way i see it, adelah satu insult, krn agama bukan bende yg bole dianggap remeh..kerajaan, biaq pi la die nak kata apa pun..itu mmg btol..

sekian..anggapan sy..

Post a Comment

About me

My photo
Between Reality and Fantasy...